Golfballen Weetjes

Golfballen Weetjes

, door Nicky Dorfel, 5 min lezen

Alles wat je moet weten over een golfbal

Een golfbal is de basis van het golfspel. De golfbal die je speelt is van grote invloed op het spel. Elke bal heeft andere eigenschappen. Wanneer je minder swingsnelheid hebt is een golfbal die je een lange afstand geeft natuurlijk fijn. Dit kan in combinatie met een zacht of harder balgevoel en veel of juist weinig spin. Een golfbal met een hoge balvlucht heeft minder uitrol en een bal met een recht balvlucht heeft juist meer uitrol.

Welk type golfbal kan ik het beste spelen?

Het vinden van de golfbal die het beste aansluit bij jou wensen heeft met veel factoren te maken. Je techniek, swingsnelheid en de doelstelling zijn dan ook erg belangrijk.

Tip: Om snel en gemakkelijk de juiste golfbal te vinden heeft Golf Square erg handige filters in de webshop die je kunt gebruiken. Met behulp van onze filters kun je snel de juiste golfbal vinden die aan jou eisen voldoet en het beste bij je past.

Waarom zijn dimples op een golfbal belangrijk?

Dimples zijn putjes op de cover van een golfbal. De dimples op een golfbal moeten ervoor zorgen dat de luchtstroming langs de golfbal turbulent is. Zonder putjes of dimples op een golfbal zou de golfbal veel minder lang in de lucht blijven waardoor je minder afstand zal hebben wanneer je de golfbal speelt. Het aantal dimples mag niet meer zijn dan 450 en niet minder dan 300. Het meest gebruikte aantal dimples is 392 en gemiddeld zijn ze 2,54 mm diep. De dimples op een golfbal bepalen de afstand, spin, of de bal een hoge of juist lage balvlucht geeft en de spin van de bal.

Uit hoeveel delen bestaat een golfbal?

Golfballen bestaan vaak uit meerdere delen. Het midden van de golfbal heet de kern. Om de kern zitten vaak een of meerdere lagen. De meest gespeelde golfbal is de 2- piece golfbal. Hoe meer lagen de golfbal heeft hoe duurder de bal is. Tour golfballen hebben vaak wel 4 of 5 lagen. De range golfbal is vaak een 1- piece golfbal.

Hoelang gaat een golfbal mee?

Om een golfbal te beschadigen moet je erg goed je best doen. De slijtvastheid van een golfbal, wat bepaald wordt van het materiaal waarvan een golfbal gemaakt is telt uiteraard erg mee. Over het algemeen gezien komt een scheurtje in de bal pas na ruim 100 harde swings. En dat eerste scheurtje heeft dan zelfs nog vrijwel geen invloed op de eigenschappen van de golfbal.

Wat voor effect heeft de tempratuur op een golfbal?

Hoe hoger de tempratuur, hoe groter de afstand van een golfbal en hoe meer grip je hebt! Wanneer het warmer is zal de golfbal meer indeuken wanneer je hem raakt, dit zorgt dus zeker voor meer afstand! Wanneer het koud is buiten zal dit een negatief effect hebben op je afstand.

Ook wanneer de golfbal de grond raakt met warm weer heb je meer bounce doordat de bal meer elastisch is!

De beste tempratuur voor een golfbal lift tussen de 22 en 31 graden. Wanneer het 10 graden of minder is kun je het beste spelen met een golfbal met een lage compressie.  Speel je een golfbal met een hoge compressie, dan verlies je veel afstand.

Sommige spelers op de tour bewaren een warme handdoek in de golftas.

Hoe wordt een golfbal gemaakt?

Alle golfbal termen!

 • 1, 2, 3, 4 of 5 piece het aantal lagen waaruit een golfbal is samengesteld.
 • Cover, de buitenste laag van de golfbal.
 • Kern, de kern is het binnenste deel van de golfbal. Het materiaal wat gebruikt wordt voor de kern bepaald vaak de afstand van de bal.
 • Compressie, de compressie staat voor de vervorming van de golfbal wanneer je hem raakt met je golfclub. Wanneer je een golfbal hebt met een lage compressie wil dat dus zeggen dat deze veel vervormd wanneer je hem raakt met je club. Golfballen met een lage compressie voelen zachter aan dan golfballen met een hoge compressie.
 • Lakeballs, dit zijn golfballen die uit de watergangen op golfbanen opgedoken worden. Golf Square is de grootste aanbieders van lakeballs. Doordat iedereen steeds milieubewuster word spelen steeds meer mensen vandaag de dag met een lakeball.
 • Oefenballen, oefengolfballen die speciaal gemaakt zijn voor het oefenen van je golfspel.
 • Ionomeer, is een thermoplastisch materiaal van kunststof wat zacht wordt bij verhitting. De reden dat Ionomeer het meest gebruikt wordt voor covers van golfballen is omdat het een goede weerstand heeft tegen impact en daarbij erg veerkrachtig is.
 • Urethaan, dit materiaal wordt vooral gebruikt bij de duurdere golfballen. Dit chemische bestanddeel heeft een grote invloed op de grip en controle. De grote merken produceren vaak hun eigen Urethaan. Golfballen met Urethaan zijn vaak zachter dan golfballen met Surlyn.
 • Surlyn, dit is een vorm van Ionomeer wat ervoor zorgt dat de golfbal wat gladder is. Wanneer de golfbal een cover heeft van Surlyn heeft creëer je minder spin. Golfballen van Surlyn hebben soms zelfs een cutproef garantie omdat deze ballen door hun hardheid bijna nooit een cut zullen krijgen.
 • Lithium, een zacht materiaal wat moet zorgen voor veel backspin.

Blog posts

 • , door Author Article title

  Lees meer 

 • , door Author Article title

  Lees meer 

 • , door Author Article title

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.